Weer even terug naar het huttendorp.

In de zomer van mijn kwajongens jaren was mijn absolute lievelings tijd de vakanties ik doorbracht in het huttendorp. Hutten bouwen tot je er bij neerviel en kon chillen in je zelf gebouwde hut. Pallets, pallets en nog eens pallets. Gecombineerd met blauwe vingers van het hameren en behoorlijk wat kleding scheuren van de spijkers die niet goed waren ingeslagen. Nu die kindertijd voorbij is ben ik aan een project begonnen om die glorie dagen wederom te beleven met een eigen gebouwd tuinhuis waar mijn familie en ik onze spullen veilig kwijt kunnen of om een een tuin feestje te kunnen houden en daar in te slapen.

 

Ontwerp

Het tuinhuis van mijn opa en oma was eigenlijk het model wat ik wilde nabouwen. Het gaf me altijd zo’n warm en huiselijk gevoel. Dus ter ere van hen zocht ik de beste foto’s van het tuinhuis die ik vinden kon en stuurde die naar een bouwkundig tekenaar, want die expertise heb ik niet.

 

Materiaal

Hout is voor een klus als deze het beste werkbaar en je kunt er alles mee. Na even wat onderzoek te hebben gedaan kwam ik erachter dat er ontelbare soorten hout zijn. Pallets waren nu geen optie meer. Het bleek dat ik hardhout nodig had zodat het weer en wind zou doorstaan. Platen, palen, balken, latten en regels ik had het allemaal nodig. Mijn zoontje vroeg terecht: “Papa maak je dan niet alle bomen dood?” Ik kon niet anders dan zeggen: "Ja jongen, daar heb je wel een punt". Dus wilde weten of het ook milieu bewust kon en dat kon gelukkig. 

 

Milieuvriendelijk Hout?

Hout is in principe zeer milieuvriendelijk: je kunt steeds opnieuw bomen planten en er zijn relatief weinig fossiele brandstoffen (olie, kolen, gas) nodig om hout te kappen, vervoeren en bewerken. Met de juiste zorg gaat hout ook lang mee. Verder is hout goed te hergebruiken, en is het volledig biologisch afbreekbaar (tenzij het geïmpregneerd is). Er zijn wel een paar voorwaarden: hout is alleen milieuvriendelijk als het uit duurzaam beheerde bossen komt en zo lang mogelijk meegaat.

Let bij nieuw hout op het FSC- of PEFC-keurmerk. Dit garandeert dat het hout uit duurzaam beheerde bossen komt.

Met de bouwtekening, materialen, het gevoel dat papa de bossen redt met het juiste hardhout en een goede dosis nostalgie ben ik het tuinhuis gaan maken met behulp van mijn familie en we hebben er nog iedere dag plezier van.

 

Geef een reactie