Hoe werkgevers en werkzoekenden elkaar nu vinden

Hoewel de maatregelen van de overheid natuurlijk een groot effect hebben op het bedrijfsleven, zijn er nog wel steeds plekken waar mensen geworven worden. Werkzoekenden zijn dus nog steeds welkom bij uitzendbureaus. De gesprekken worden dan online gevoerd. Er zullen ook genoeg mensen zijn die op zoek zijn naar iets. Juist omdat in bepaalde takken nu erg bezuinigd moet worden door de coronacrisis, komen er allemaal werknemers zonder werk te zitten. Zij willen natuurlijk graag aan de slag, dus zullen zij gaan kijken waar er nog mensen nodig zijn. Zo is er in de horeca geen werk meer, maar in de zorg, voedselvoorziening en logistiek staan ze juist te springen om mensen. Het percentage studenten dat inmiddels al heeft aangegeven beschikbaar te zijn voor flexwerk in de zorg, voedselindustrie en logistiek, is op het moment zo’n zestig procent. Daarvan geeft vijftig procent aan ook inzetbaar te zijn voor kinderopvang en schoonmaak. Het is belangrijk dat de economie zo veel mogelijk blijft draaien, zodat de gevolgen van de coronacrisis zo veel mogelijk beperkt kunnen worden.

Platformen

Zo zijn er verschillende platformen opgericht en worden bestaande websites ingezet om de vraag en het aanbod zo goed mogelijk te stroomlijnen en stimuleren. Zo is er een platform opgericht waarop vacatures gezet kunnen worden specifiek voor de vitale branches en waar sollicitanten direct op kunnen reageren. Zo is er in de zorg, logistiek en bij het UWV per direct vraag naar minimaal duizend werknemers. Maar ook distributiecentra van medische bedrijven en bezorgbedrijven zijn op zoek naar magazijnmedewerkers en pakketbezorgers. Ook is er een platform opgericht om bedrijven die het nu moeilijk hebben, belangeloos te steunen door opdrachten voor ze te uit te voeren zonder daarvoor betaald te worden. Daarnaast bestaat er een platform waarbij alle soorten bedrijven, van ZZP’er tot grote bedrijven, met elkaar in contact worden gebracht. Tevens zetten verschillende uitzendbureaus hun platformen in voor studenten en flexwerkers om vacatures te vervullen. Tot slot is nog belangrijk te melden dat er ook een platform is opgezet specifiek voor uitzendbureaus zelf, zodat ze elkaar zo goed mogelijk kunnen aanvullen in vraag en aanbod. Dit zijn allen belangrijke initiatieven die bijdragen aan de voortgang en instandhouding van de economie.

Reguliere vacatures

Maar er zijn ook nog reguliere vacatures die nog steeds uitgezet worden bij recruitmentbureaus waarop mensen kunnen reageren. Is iemand bijvoorbeeld op zoek naar een vacature monteur, zal hij of zij meerdere opties hebben om te solliciteren. Goede service monteurs met de juiste kennis en ervaring worden nog her en der gezocht, dus op die vacatures kan nog volop gereageerd worden. Dus er zijn ook nog steeds mensen die binnen hun vakgebied een nieuwe baan kunnen vinden bij leuke bedrijven. Dat is zijn positieve feiten die we moeten blijven constateren. Ook de platforms helpen mee elkaar makkelijk te kunnen vinden en hulp te bieden. Als we ons blijven richten op deze positieve berichten en initiatieven en het lukt zo veel mogelijk mensen aan het werk te houden en krijgen, zullen we deze crisis samen kunnen doorstaan.

Geef een reactie